VVSK

Veresegyházi Vívás

Felnőtt kezdő vívó tanfolyam indul 2022 szeptemberben!

5 percnyi olvasnivaló

(Veresi Krónika, 2021. július, 28. oldal)

Vívás

2021-ben visszaállt a megszokott rend, miszerint a szezon utolsó és egyben legfontosabb megmérettetése az iskola befejezése után a Balaton mellett – az idén Keszthelyen – és rekkenő hőségben került megrendezésre. A keszthelyi csarnokban, nyári öltözetben, strandpapucsban és maszkban is nehéz volt 6 napot eltölteni, vívó felszerelésben pedig embert próbáló.

Ennek ellenére a veresi vívó szakosztály versenyzői szép számmal voltak az indulók között, és bátran állítható, hogy minden asszójukban derekasan küzdöttek az ellenféllel és a hőséggel.

Versenyzőink az első napon megrendezésre kerülő gyermek leány mezőnyben képviseltették magukat a legnagyobb létszámmal. A 85 fős mezőny majdnem 1/10-ét adták a veresi lányok. Sajnos a 8 induló leányunkból csak Nagy Darinkának sikerült a legjobb 32 közé kerülni, a többiek a középmezőnyben zárták a versenyt.

A gyermek fiúknál fordított volt a helyzet, a mennyiségről a minőségre helyeződött a hangsúly. Két fiú vívónk közül Szajkovits Bence egész nap remekül vívott. A csoportkörben csak a későbbi ezüstérmestől kapott ki egy szoros asszóban, az egy vereség mellé öt győzelmet szerzett. A verseny további, táblamérkőzéses szakaszában is szép győzelmeket aratott és végül 84 fős mezőnyből a 13. helyen végzett.

Bence ezen a napon azonban nem maradt díj nélkül. Az Olimpici Alapítvány kuratóriuma 2021-ben neki ítélte a nagyon értékes Fair Play díjat. Az év során az egyik GP. versenyen egy kiélezett szituációban sportszerű módon jelezte az asszó zsűrijének, hogy az a találat, amit a találatjelző jelzett nem az ellenfélen esett, hanem a lába mellett a földet szúrta meg. A zsűri Bence jelzésére a korábban számára megítélt találatot visszavonta és megköszönte a sportszerű magatartást.

A második napon a gyermek csapatversenyekkel, illetve a törpici leányok egyéni küzdelmeivel folytatódott a verseny. Két leány csapatunk közül az erősebb összeállítású csapatunk a 7. helyezést szerezte meg. A Boros Aisa Lilien, Kriston Emma, Nagy Darinka, Schäfer Alma összeállítású csapat a legjobb 8 közé jutásért a Vasas 2-es csapatát győzte le magabiztosan, azonban a 4-be jutásért a VASAS 1-es csapata már nagy falatnak bizonyult, így az 5-8. helyezésért küzdöttek tovább a lányok.

Ezen a napon versenyeztek a legkisebb, 2010 -2011-ben született leány vívóink, akik közül a tavasszal Gödöllőről hozzánk csatlakozó Korom-Vellás Helka bizonyult a legjobbnak. Ő a veresiek legjobb egyéni eredményét elérve a 10. helyen végzett, egy hajszállal lemaradva a 8-as döntőről.

A harmadik napon ismét egyéni versenyekkel indult a nap. Előbb az újonc fiúk, majd az újonc leányok álltak a pástra. 7 veresi leány és 4 veresi fiú gyűjtögette a győzelmeket a csoportkör, majd a táblamérkőzések során. Ezen a napon Neuspiller Dávid érte el a legjobb eredményt, a népes mezőnyből a 12. lett. Dávid nagyon komolyan készült erre a versenyre és a nyolcaddöntőig meggyőzően menetelt, sőt az utolsó asszójában is 12-12-ig inkább ő dominált a páston, de sajnos a befejezés az ellenfelének sikerült jobban.

A lányok mezőnyében dicséretet érdemel a gyermek korú Schäfer Alma, aki a nagyobb korosztályban jobb eredményt elérve a 21. helyen végzett. Öttusázóként Kovács Enikő is remek vívással tudott jó eredményt elérni. Délután kezdődött a törpici lányok csapatversenye, ahol legkisebbjeink (Korom-Vellás Helka, Kovács Ajsa, Schäfer Boróka) az előkelő 4. helyezést érték el.

A verseny második fele a negyedik napon az újonc csapatversenyekkel és a törpici fiúk egyéni küzdelmeivel folytatódott. Újonc leány csapatunk gerincét a gyermek korú vívóink (Kriston Emma, Nagy Darinka, Schäfer Alma) adták, kiegészülve Kovács Enikővel. Ez a négyes az első asszójában szoros mérkőzésen győzte le Tapolca csapatát és ezzel a legjobb 8 közé jutott. A további küzdelmek során is izgalmas mérkőzések zajlottak, és végül a 6. helyen zárták a lányok a versenyt.

Sajnos a fiú csapatunk (Fehér Zsombor, Láng Marcell, Neuspiller Dávid, Szajkovits Bence) az első, a 8 közé kerülésért vívott (legfontosabb) asszót elveszítették a Vasas csapata ellen, így a továbbiakban már csak a 9. helyezésért harcolhattak. Ezt meg is tették és a verseny további részében minden csapatot legyőzve végül a 9. helyen zártak.

A 4. napi csapatversenyek végeztével kezdték egyéni versenyüket a legkisebb, törpici fiúk, köztük Kriston Patrik is, aki első versenyén még egy kissé megilletődve vívott, de szép találatokat elérve a középmezőnyben végzett.

Szajkovits Bence Szajkovits Bence

Az 5. napon kezdődött az utolsó felvonás, a serdülő korú versenyzők egyéni küzdelmei. Ezen a napon lépett pástra a veresi Balázs Bence, aki az egész évi nagyszerű teljesítménye révén meggyőzően vezette a korosztályos ranglistát és így a verseny esélyese volt. Bence ugyan most hibázott a csoportkör során, de ennek ellenére biztosan menetelt az újabb bajnoki cím felé. Sajnos a döntőbe jutásért vívott asszóban a másik esélyes honvédos vívó egy hajszállal, 15-14-re most jobbnak bizonyult, így Bencének a 3. helyezés jutott. Ezzel a helyezéssel azonban meg tudta őrizni az éves ranglista vezető pozícióját, így átvehette a 2020-2021-es szezon legjobbjának járó díjat.

Egy kis üröm az örömben, hogy annak ellenére, hogy Bence többnyire Veresegyházon folytatja az edzéseit és mestere is Beszédes Zoltán maradt, ezt az eredményt már MTK-s színekben szerezte.

Június elején, a vírushelyzet javulásával, végre újra pástra léphettek a veterán vívók is. A VASAS vívótermében rendeztek egy országos versenyt, ahol a több mint egyéves szünet után Szakmáry Sándor az 50+ korosztályban megszerezte a győzelmet és a dobogó legfelső fokára állhatott.

Az idén az új vívóterem használatba vétele után, csak egy szusszanásnyi szünetet tartanak a vívók és nyáron is folytatva az edzéseket készülnek a következő évadra.

Új érdeklődőket folyamatosan tudunk fogadni. Érdeklődni Szakmáry Sándornál a 20 267 2627 telefonszámon lehet.

Friss hírek

Kategóriák

Rólunk

Veresi vívás